City.People.Light 
award 2015

City.People.Light award 2015

Watch the highlights of the amazing entries from 2015.

First Prize

New Nightscape, lighting masterplan for the City of Avila, Spain

Lighting design: Rafael Gallego, AUREOLIGHTING

 

Ávila's new nightscape is a project to upgrade all the existing street lighting in the urban area in both a functional and ornamental way. The project boosts the city's outstanding cultural value whilst at the same time being based on the philosophy of conservation and value creation that has given the city such a great heritage. This lighting strategy has been translated into a lighting masterplan, which is based on a new lighting philosophy and takes into consideration four areas: functional, architectural, commercial and festive lighting.

Feedback from the jury:


The whole city undergoes an improvement in this project, which also makes this a complex project. The project involves many parts of the city. The use of light seems well thought through, both spatially and in terms of the urban design context. Excellent use of light in all aspects, including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

Feedback jury:

 

The whole city undergoes an improvement within this project, making it a complex project at the same time. Lots of parts of the city are involved in the project. The use of light seems well thought through; both spatially and within the urban design context. Excellent use of light in all aspects including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

Feedback jury:

 

The whole city undergoes an improvement within this project, making it a complex project at the same time. Lots of parts of the city are involved in the project. The use of light seems well thought through; both spatially and within the urban design context. Excellent use of light in all aspects including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

Second prize

Artistic escapes at twilight, masterplan, Valenciennes, France

Lighting design: French lighting studio CONCEPTO

 

This lighting masterplan included the renovation of 41 existing architectural lighting installations and the creation of 9 new architectural lighting projects, including the lighting of two of the main night-time routes −1100 meters and 700 meters in length − that converge right in the heart of the city. Good lighting in the city at night encourages residents to walk in the city after dark and to re-discover their magnificent architectural heritage. The people of Valenciennes are proud of this new night-time landscape. Aspects of poetry and humor have also been included in the public space to make it more welcoming and appealing.

Feedback from the jury:

 

Large, challenging urban lighting projects like this one are not a common occurrence and that makes this project all the more special. The jury certainly felt this was a perfect example of how to create and implement a total lighting masterplan covering all the city’s assets and infrastructure. This well-thought-out lighting masterplan with an interesting theatrical approach has been developed to suit the scale of the city, creating light paths from one point of interest to another. It also includes a collaborative approach involving people in the development of a fixture as a characteristic feature of the city. Over the years Valenciennes has always fought to survive.

Feedback jury:

 

The whole city undergoes an improvement within this project, making it a complex project at the same time. Lots of parts of the city are involved in the project. The use of light seems well thought through; both spatially and within the urban design context. Excellent use of light in all aspects including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

Feedback jury:

 

The whole city undergoes an improvement within this project, making it a complex project at the same time. Lots of parts of the city are involved in the project. The use of light seems well thought through; both spatially and within the urban design context. Excellent use of light in all aspects including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

Third prize

Restoration of Fortress Square, Baia Mare, Romania

Lighting design: Mitru Ildiko, chief project architect

 

This project is part of the masterplan that started in 2005 and forms a cultural component of the entire Baia Mare city -center reconstruction. The purpose of this project was to restore the most important city monument − St. Stephen’s Church − which is associated with the birth of the Rivulus Dominarum city. The lighting provides an ambient -lighting atmosphere that highlights buildings, trees, major city routes and emphasizes the city’s main landmarks: Stephen’s Tower, the ruins of St. Stephen's Church and the two other churches that were re-discovered at the time of the restoration − the Church of Saint Catherine and Saint Martin’s Church − so that residents and visitors can also enjoy them after dark.

Feedback from the jury:

 

Great integration of light in different ways as part of the restoration of a public space designed for historical, cultural and religious activities. A big improvement has been made in Baia Mare in terms of the public space in the city; lighting has played a part in bringing about this improvement in quality.

Special Mention

Treasure Hill Village, Taipei, Taiwan

Lighting design: Ivan Juarez, x-studio

 

In the Treasure Hill community located in the Gonguan district of Taipei near the Xindian River, which represents an important lifeline for the village, there used to be extensive urban farms between the settlement and the river, where urban farmers had settled illegally.
 

The lighting concept emphasizes the practice of urban farming as a model to redefine the borders between nature and urban life. Inspired by symbolic elements from rural Taiwanese landscapes, the concept proposes the creation of a new abstract landscape inserted into an existing vegetable garden from Treasure Hill, reinterpreting the elements to form a series of lighting pieces that are interwoven with and blend in with the site.

Feedback from the jury:

 

This is a very sympathetic, low -cost project with a locally connected and contextual design that uses a very practical technique to make the whole project very sustainable, for example by making smart use of bamboo and other local materials. The landscape looks like a rural area, and the project is clever, smart and unsophisticated. It sets a good example through its humility. The hand-crafted lanterns have a fineness of execution and create a powerful dialog with the spirit and scale of the place. However, in terms of the scale and impact, the project mainly represents a low-scale artistic intervention compared with the other City.People.Light entries. Nevertheless, because of the simple and easy storytelling context the jury has awarded the project a Special Mention.

Special Mention

“Hang in there”, an inhospitable railway bridge underpass, Amsterdam, The Netherlands

Lighting design: Jasper Klinkhamer and Matthijs ten Berge

 

The design is based on a composition of 36 ‘light beams’ hanging above the water. The beams light up and fade away randomly and create a mesmerizing spectacle of light and reflection.
The suspended light beams are attached to the underside of an old railway bridge adjacent to Amsterdam central train station.

 

The poorly lit underpass, vibrating with the movement and noise of trains passing overhead, used to be an inhospitable place, but it became an important route for busses, trams, cyclists, cars and pedestrians (both local residents and tourists) as a result of recent urban developments. Currently it connects the old historic city on one side with the new urban developments at the harbor front on the other side.

Feedback from the jury:

 

The light is used in a very specific way to improve the quality of the space; the light itself is the only tool used to achieve this improvement, and this is a very admirable way of using light for this project area. Good use of light in an artistic way to renovate a space and increase the sense of safety.

People Choice award winner 2015

Victoria Grande Fortress, Melilla, Spain

Lighting design: Javier Górriz, DCI Design study and lighting consultancy

 

The fortress was a military construction designed and built as a defense bastion, and later became a prison before falling into disuse and becoming a dilapidated ruin. But since being restored, the fortress has become a frequently visited complex that is open to the public.

This project offered many good opportunities to use bright and smart lighting solutions, and the results speak for themselves with regard to the synchronicity between the architects, engineers and lighting designers. This kind of application allows the original image of the building to be preserved during the day and enables interesting displays to be created at night

Feedback from the jury:

 

This lighting project adopted a very interesting approach by using an inside out integration of the lighting systems with the architecture. The lighting enhances the architectural identity of the fortress in a magnificent way and really brings out its architectural features. The result is full of this kind of subtle detail, which arises from the application of technology and imagination. Congratulations to all project team members involved for investing in such a heritage site by completely rebuilding it and turning it into a landmark that preserves the heritage of the city of Melilla.

    • Manage your projects with MyProjects
      Use MyProjects to create, save manage and share items and projects with you colleagues and team members.
You are now visiting our Global professional lighting website, visit your local website by going to the USA website